Ovari Kanan Dibuang, Wanita Ini Kongsi Cara Pemulihan & Dedah 9 Jenis Makanan Aktifkan Sel Cyst

Baru-baru ini Mingguan Wanita ada kongsikan kisah dan pengalaman seorang wanita Amalina Che Hasin, 23 yang baru sahaja menjalani pembedahan membuang cyst seberat 5 kilogram. Rentetan kehadiran cyst tersebut yang boleh membahayakan diri, mengakibatkan tiub serta ovari kanan wanita ini terpaksa dibuang.

Setelah 12 hari menjalani pembedahan Mingguan Wanita ada menemubual wanita ini untuk berkongsi pula cara pemulihan, jenis pemakanan yang perlu diambil dan dihindarkan bagi mengelakkan cyst berulang kembali.

Menurut wanita yang berasal dari Ampang ini, dari segi pemulihan ia seperti yang dialami oleh wanita berpantang akibat pembedahan secara caesarean. Namun memerlukan stokin untuk mengelakkan darah beku pada kaki serta ‘Lung trainer’bagi mengelakkan paru-paru tersumbat.

“Kalau proses sembuh tu lebih kurang macam orang yang pantang bersalin czer je. Saya elak angkat berat. Tidur pun tidur katil yang tinggi. Mudah untuk bangun dan baring. Tangga pun tak naik. Tapi masa dekat hospital doktor ada suruh beli stokin dan jugak alat untuk latih paru-paru untuk mengembang. Sebab bila operate, banyak berbaring, takut darah beku dekat kaki dan paru-paru tersumbat.”

“Stokin saya beli di farmasi rm80. Lung trainer tu pulak rm35.Memang kena pratice hari-hari sebab kalau tak nanti paru-paru tertutup, jangkitan kuman mudah jadi”.

Dari segi pengambilan pemakanan pula, wanita ini elak mengambil telur dan ayam ketika dua minggu pertama.Mengamalkan pemakanan sihat serta buah-buahan yang elok untuk penyembuhan luka.

“Untuk pemakanan, saya elak ambil telur dan ayam untuk dua minggu pertama. Sebab nak pastikan luka luaran dah kering dulu. Baru saya sentuh ayam dan telur. Untuk sementara tu, saya ambil ikan untuk protein saya.Pagi kadang makan apam manis tanpa kelapa. Sebab kena ambil gula sikit. Saya darah rendah. Kadang tu bangun katil ada macam nak pitam pitam sikit. Kadang makan bubur.Lunch saya makan ikan bakar dengan sayur kubis. Nasi tengok kadang ambil kadang tak.Malam saya makan buah buahan yang elok untuk penyembuhan luka dalaman, macam epal, limau sunkist, anggur, pic. Memang elok.”

Makanan Yang perlu elakkan

Kalau nak cegah pulak, doktor ada sebut beberapa senarai makanan yang kena elakkan atau kurangkan. Sebab makanan ini akan aktifkan sel cyst semula.

Contoh :

  1. Ayam
  2. Daging
  3. Frozen food
  4.  Fast food
  5.  Cheese
  6.  Soya
  7.  Ikan keli
  8.  Ikan haruan
  9.  Ibu gamat

“Ramai confuse tentang ikan haruan ni. Memang ikan haruan bagus untuk luka dalaman, tapi sebenarnya tak. Sifat ikan haruan tu memenuhi, luka akan terlalu cepat rapat dan terlalu rapat, akan mengakibatkan nanti kalau ada next operation, patient akan rasa sakit dua kali ganda sebab luka dalaman semua melekat terlalu kuat, organ-organ pun rapat. Tu jadi kes yang operate nak buang ketumbuhan masalah ketumbuhan melekat dengan usus lah melekat dengan pundi kencing lah. Tambahan, haruan pun tak baik untuk mereka yang dah ada cyst. Umpama makanan mereka sebenarnya, sebab menyumbang kepada pembesaran dan pengaktifan cyst tu.”

“Saya tak boleh nak elak daripada makan makanan ni semua langsung. Tapi saya cuba kurangkan pengambilannya. Sekarang pun masih menunggu keputusan untuk result kanser tu. Sebab kalau kanser, lain pulak cara ubatan dan pencegahan dia. Tapi buat masa ini, saya cuma berpantang macam orang bersalin je. Untuk jaga luka dalaman dan luaran. Saya dapat cuti selama 6 minggu. Harini hari ke-12 selepas saya operation. Alhamdulillah luka luar dah kering, tunggu dia kering dan tertanggal sendiri.”

Cara Cuci Luka

Saya tak ambil ubat khas untuk cuci luka. Doktor pun pesan cuma perlu lalukan air pada luka. Lap kering dan hair dryer luka tu atau keringkan dengan kipas je. Sebab saya punya luka dijahit dari dalam. Dan luka tu digam diluar. Lepas buka plaster pada hari terakhir di wad. Memang luka saya elok tertutup rapat dan dah kering. Jadi nak jaga luka tu tak susah sangat.

Menurut wanita ini, luka pembedahan cyst ini sama seperti luka pembedahan caesarean yang membezakan ia, caesarean dibedah secara melintang manakala cyst secara menegak.

“Kalau czer melintang. Saya punya menegak. Dalam ukuran 13-15cm jugak lah. Sebab cyst saya besar. Belahan pada perut pun besar.Lebih muda untuk jaga luka sebenarnya sebab dia tak berada pada kawasan lipatan bawah perut tu. Lebih cepat baik berbanding luka bawah perut melintang. Cuma nak bangun lebih susah. Macam pembaris pendek tu jugak lah.Tapi alhamdulillah, sekejap je baik lukanya. Seminggu dah kering betul. Ni minggu kedua tengah proses menggelupas pulak. Minggu ketiga mungkin tinggal parut je.”

“Harini hari ke-12 (14.4.2018). Memang tengah berkuping, dia nak tanggal sendiri dah.So far luka saya takde masalah, takde bernanah atau berdarah. Saya pun takde la nak beli ubat cuci dekat farmasi. Sebab doktor pun kata cuci dengan air je okay. Asalkan luka tu bersih, rapat, kering. Tak perlu pergi klinik cuci hari hari. Depends on jenis luka jugak lah sebenarnya.

Keluarga Sumber kekuatan

Jelas wanita yang bekerja sebagai Pegawai Jualan di Mustika Ratu ini lagi sepanjang tempoh pemulihan dia dijaga oleh ibu dan ahli keluarga, malah menjadikan mereka sebagai sumber kekuatan untuk lekas sembuh.

“Tempoh recovery, umi saya yang jaga. Sebab saya memang duduk dengan family. Kadang ahli-ahli keluarga yang lain pun bantu sama uruskan benda yang saya tak mampu buat sendiri. Abah, kakak, abg, adik beradik kakak ipar. Semua membantu.”

“Family saya memang sumber kekuatan saya. Saya tak nak family saya sedih tengok saya sakit, tak nak tgk wajah umi abah saya yang kerisauan tentang sakit saya. Kakak saya pun banyak menangis sebab penyakit saya ni. Tapi Alhamdulillah saya mampu untuk terus kuat walau apa pun keputusan yang akan keluar nanti. Saya sentiasa positif je.

 

Kekal Positif Walaupun Miliki Hanya Satu Ovari

“Kalau bab anak tu, pada mulanya saya risau jugak, sebab tinggal satu ovari je kan. Tapi saya positif, rezeki anak Tuhan nak bagi, dia akan bagi juga walaupun saya hanya ada sebelah ovari je. Kalau saya sihat sekalipun, kalau bukan rezeki saya, Tuhan tetap tak akan bagi. Saya pun bersangka baik je. Sebab saya pun belum ada perancangan untuk berkahwin dalam masa yang terdekat. Ramai jugak yang alami masalah yang sama macam saya, pm saya komen, bagitahu mereka masih mampu melahirkan zuriat walaupun hanya satu ovari je, ada yang 3,5 anak dah. Syukur, sedikit sebanyak perkongsian mereka menyenangkan hati saya.”

“Alhamdulillah, family kawan-kawan pada mulanya terkejut bila tahu pasal penyakit saya ni. Masing-masing turut berduka. Tapi lama-lama semua beri saya kata-kata yang positif, syukur Alhamdulillah. Memang pada awal saya dapat tahu tentang sakit ni saya memang dah niat nak tulis tentang kisah saya nak kongsikan pada orang ramai, tak sangka pulak viral.”

“Banyak page-page yang kongsi kisah saya. Alhamdulillah, matlamat saya tercapai. Moga perkongsian saya ni beri manfaat dan peringatan pada orang lain. Umi abah, kawan-kawan semua bangga dengan saya, sebab saya ambil pendekatan ni untuk cerita tentang kisah saya untuk jadi panduan pada semua. Rupanya ramai yang hidap penyakit yang sama tapi mungkin pada masa tu belum ada medium yang sesuai untuk berkongsi cerita macam sekarang ni.”

Jadi buat para wanita semoga perkongsian ini mampu memberi manfaat.Jagalah kesihatan diri sebaiknya. Jika rasa sakit mahupun terdapat sebarang perubahan pada fizikal, segeralah berjumpa doktor untuk melakukan pemeriksaan.

kredit: Amalina Che Hasin

 

Sumber : Mingguan Wanita