Jom Ketahui Cara Untuk Menyimpan Bawang Yang Dikisar Supaya Tahan Lebih Lama

Sebagai ibu berkerjaya yang sentiasa mengejar masa, pastinya korang memerlukan petua yang dapat menjimatkan masa dan tenaga dalam soal membereskan hal rumah tangga. Betul tak?? Hehehe..

Tugas memasak antara kerja yg mengambil masa lama jika kita tak uruskan dengan betul. Kalau kita bijak menguruskan semua tu, kita boleh menjimatkan masa dan wang ringgit.

Bawang sebenarnya salah 1 bahan utama dalam setiap masakan. Untuk jimatkan masa pada wanita yg bekerja, kisarlah bawang banyak2 utk memudahkan kerja memasak nanti.

Jangan risau kalau bawang tu busuk, kali ni saya nak share petua macam mana nak simpan bawang yang dikisar tu tahan lebih lama.

Untuk mengekalkan bawang kisar tahan lama, letakkan sedikit garam dalam bawang yang hendak dikisar. Kemudian simpan bahan kisaran dalam bekas kaca sebelum disimpan dalam peti sejuk. Buat pengetahuan korang petua ni juga sesuai untuk bahan kisaran yang lain termasuk cili kering dan halia.

Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, mungkin anda mempunyai beberapa lagi petua yang lebih praktikal untuk dikongsikan. Kongsikan lah bersama pembaca lain pada ruangan komen dibawah. Dipersilakan share.

Video cara simpan dalam bekas agar tahan lama :

Sumber: Petua Ibu

Apa Komen Sis
BACA  Ibu Sila Buat 7 Cara Ni Time Bersihkan Tandas. Hasilnya Paling Superb!