Wanita Ni Buat Sendiri Jus Lega Untuk Diamalkan. Ni Resipinya Kalau Nak Cuba!

Buat pengamal ubatan traditional berasaskan herba, mesti ada yang telah biasa dan telah lama amalkan minum jus lega yang dijual dipasaran.

Umumnya, dikatakan jus lega ini baik untuk membuang angin dan bermacam lagi manfaatnya. Maklumlah antara bahan utamanya adalah menggunakan bawang putih, halia,madu dan sebagainya.

Andai kata ada masa terluang, ibu- ibu boleh juga sediakannya sendiri. Apatah lagi resipinya telah dikongsikan oleh Puan Nurhafizah.

Jadi tunggu apa lagi, jom hadam proses penyediaannya.

”Jus lega yang saya selalu buat. 100% natural, tanpa bahan pengawet. Nak beli mahal kan. Sebotol dah rm80. Baik buat sendiri, jimat & bersih.”-Nurhafizah

Kebaikan Jus Dikatakan:

  • Jus lega sangat bagus untuk menurunkn kadar kolestrol dalam darah.
  • Menyinkirkn toksin dalam badan.
  • Menurunkn darah tinggi.
  • Menyembuhkn gout.
  • Membuang angin dalam badan.
  • Melawaskn
  • penghadaman.
  • Melancarkn perjalanan darah.
  • Mampu menurunkn berat badan.
  • Menurunkn bacaan gula untuk diabetes.
  • Kaya dengan vitamin c.

“Ni saya share cara saya proses jus lega ni. Guna sukatan cawan je.”

Bahan -bahan:

  • 1 cawan halia
  • 1 cawan bawang putih
  • 1 cawan lemon
  • 1 cawan cuka epal
  • 3 cawan air
  • Madu

Cara-caranya:

1. Buang kulit semua halia,bawang putih & lemon.

2. Blender halia, bwg putih & lemon dgn secawan air.

3. Dah siap blender masak semua bahan, campur sekali cuka epal & 2 cawan air.

3. Masak sehingga paras air separuh. Dalam 40minit.

4. Sejukkn baru masukkn madu. Bole cuba rasa nk manis atau sedang².

Ekstra tip : untuk madu tiada sukatan sebab saya main tuang je. Biasa setengah cawan lebih.

5. Dah betol² sejuk boleh tapis amik jus sahaja dan isi dalam botol.

BACA  Jemu Minum Air Masak? Boleh Gilir Minum Dengan 7 Minuman Yang Sihat Ini

6. Simpan dalam peti ais. Nak simpan luar pon boleh. Saya dah test. Setahun masih lagi ok.rasa tak berubah & tak basi.

“Saya biasa buat banyak. Untuk 3/4bulan.. Nak banyak boleh double sukatan saya bagi tu.”

Cara minum :1 sudu pagi & malam (goncang sebelum minum)

 

Sumber : Nurhafizah Mohmadzaini via MAHN via Keluarga 

Apa Komen Sis