Kalau Tiada Jodoh Dengan Dia, Jangan Risau, Ada Orang Lain Untuk Kita

Setiap orang ingin bertemu pasangan hidup yang tepat dan meneruskan sebuah hubungan hingga ke jinjang pernikahan. Namun adakalanya pencarian jodoh ini tidak berjalan lancar seperti yang diracang. Salah satu perkara yang meyakinkan anda untuk menganggap bahawa si dia bukan jodoh yang tepat ialah apabila si dia sering berdalih-dalih.

Anda wajib mempertimbangkan kembali pilihan anda jika memang merasa belum tepat untuk memilih si dia sebagai calon hidup. Tentu anda tidak ingin menghabiskan sisa hidup bersama calon hidup yang salah.

Berikut perkongsian Firdaus Shakirin perihal tentang jodoh.

Pernah suatu ketika dahulu, saya berusaha bersungguh-sungguh keje lebih masa untuk kumpul duit supaya dapat mengahwini gadis idaman saya yang dah 5 tahun bercinta…

BELUM BERSEDIA KATANYA

Bila duit cukup, saya suarakan niat utk mengahwininya, tapi apa yang dia cakap?

“Saya belum bersedia lagi untuk berkahwin”

X pe, saya tunggu…keje, kumpul duit lagi, beli persiapan kawin sikit-sikit…then tanya dia lagi, nak kawin dengan saya ke x…dia cakap “nanti dia bagi jawapan”…

Saya suruh dia berterus-terang…sebab penantian itu satu peny3ksaan…saya dah tak larat nak tunggu…saya ada matlamat saya, ada target saya, saya x bleh nk abaikan semua tu semata-mata sebab dia…

RUPANYA SUDAH ADA ORANG LAIN

Akhirnya, dia cakap dia dah ada orang lain…

Kan senang…daripada bagi alasan tak bersedia, nanti dan sebagainya, lebih baik berkata benar walaupun ianya pahit…so, life must go on isn’t? Lupakan dan tinggalkan…

Menangis? 5 tahun bercinta…x kan x sedih? Tapi sampai bila nak bersedih…kecewa? dah beli barang kawin, x kan tak kecewa?

Sebenarnya, bila kita tiada jodoh dengan dia, itu tandanya Allah mempunyai pilihan yang lebih baik lagi daripada apa yang kita pilih…Allah dah sediakan seseorang yang lain untuk kita yang hanya menunggu masa untuk kita menemuinya…bersabar jika kita berpisah dengan seseorang kerana apa yang ditakdirkan Allah itu tidak sia-sia…

BACA  “Mahathir Pantang Tengok Rambut Saya ‘Bulat’ Di Dahi, Mesti Dia Betul-Betulkan!” Allahu, Inilah #RelationshipGoals Sebenar!

Semuanya untuk kebaikan kita jugak…jika kita terus memaksa dia untuk kekal bersama kita, sampai bila dia akan rela? Benda yang dipaksa x kan kekal lama…sebab keinginan untuk bersama itu tiada…akhirnya, dia tetap akan pergi…

In the matter of time only…

 

 

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook @ViWanita

Sumber :  Kashoorga via Firdaus Shakirin

Apa Komen Sis

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*