”Ibu Nak Pegang Tapi Tak Terdaya” Detik Penuh Em0si Kali Pertama Tatap Wajah Anak Dilahirkan Selepas 5 Bulan K0ma

Berat mata memandang, berat bahu yang memikul. Tidak terungkap rasanya pend3ritaan yang dialami oleh wanita ini. Terlantar di katil dan k0ma selama lima bulan, ketika sedar dia masih mengenali anak yang dilahirkan ke dunia ini walau belum sempat pun anak itu disentuh. Benarlah, kasih sayang seorang ibu itu mengatasi segalanya.

Nur Fadilla atau lebih dikenali sebagai Mokla, 28, mengalami komplikasi sewaktu melahirkan cahaya mata sulungnya. Sewaktu menjalani proses pembed4han c4esarean pada 18 November tahun lalu, jantung Mokla dikatakan berhenti secara tiba-tiba.

Kakak kepada Mokla, Nur Hasirah ketika dihubungi Siakap Keli berkata, pada asalnya adiknya itu hanya terlewat ‘due date’ enam hari dari tarikh asal jangkaan bersalin. Setelah tiga hari doktor melakukan ‘induce’, tiada tanda-tanda Mokla akan melahirkan bayi secara normal.

”Dia masuk hospital 14/11.. due dia enam hari sebelum tu.. bila overdue, 15/11 induce untuk bayi paksa lahir.. petang 15 bukaan baru 2cm.. 16/11  induce untuk kali 2.. bukaan tetap sama.. lepas 3 hari, jam 2 pagi 18/11/18 Dr decide melakukan pembed4han. 

”Sebelum masuk bilik bed4h dia memang stabil, dia sedar. Semasa tengah oper4te, dr cakap  jantung dia tiba tiba berhenti. Tetapi dia tersedar semula 10 minit setelah anak dilahirkan. Dr cakap oksigen dalam kepala dia kurang menyebabkan dia k0ma sampai sekarang,” kata Nur Hasirah.

Sentuhan pertama ibu dan anak

Setelah lima bulan k0ma, hari ini setelah sedar, Mokla pertama kali dapat menyentuh cahaya mata sulungnya. Pertemuan menyayat hati yang tular di media sosial itu membuatkan ramai yang tidak mampu menahan air mata.

Biarpun dia tak mampu berkata-kata, linangan air mata yang tidak henti mengalir dalam pertemuan kira-kira dua jam bersama bayinya, Mohd Syahmi, cukup membuktikan kasih sayang seorang ibu terhadap anak. Ikuti luahan adiknya ini yang menyentuh em0si.

BACA  Dinantikan Satu Dunia, Ini 8 Foto Awesome Fenomena Super Blue Blood Moon Di Serata Dunia. Cantik Teruk!

02.04.2019 ( hari ke 138 )

SENTUHAN PERTAMA….

Pertemuan antara ibu dan anak…. pilu campur gembira.. tak terkata… 
Air mata laju je keluar..  Moklaa angkat tangan untuk ambil anaknya.. tapi apakan daya.. dia tak mampu.. separuh saja terangkat.. tak sampai.. Allahhhuuuuu…

Moklaaa.. kuatlah demi anak mu… Sentuhan pertama.. pipi ke pipi… Moklaa menangis sekuat hati.. Syahmi turut meratapi…

Semoga sentuhan itu dapat menerbitkan keajaiban dari Allah… Sembuhkanlah moklaaa….

Jelas Hasirah, adiknya itu tidak berhenti menangis sewaktu menyentuh Syahmi buat pertama kali di luar bilik rawatan r4pi ICU.

”Dia tak berdaya melakukan apa-apa, walau bercakap sepatah pun.. kami terpaksa pegang badannya untuk duduk.

”Pagi tadi saya letak Syahmi kat pipi, biar dia riba.. dua jam dengan Syahmi, Mokla tak berhenti menangis, sedih kerana pertama kali menyentuh anak,” kata Hasirah.

Lebih menghibakan, jelas Hasirah, doktor berkata jika adiknya itu sembuh sekalipun, dia tidak mampu kembali normal seperti orang lain kerana mengalami keceder4an pada otak.

Suaminya Mohd Saiful, 29, turut berkorban mengambil keputusan berhenti kerja sementara waktu bagi menumpukan perhatian menjaganya di hospital.

Bagi mereka yang ingin menghulurkan sumbangan boleh berbuat demikian di akaun berikut :

Muhammad Saiful Bin Sudin (suami) – BSN : 0300941000166384

NorHasirah Binti Che Par (kakak) –BSN : 03109-29-00021455-3

Sumber : Hasirah Nujiey via Siakapkeli

Apa Komen Sis

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*